Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 21:37 - Убийствата на Прехода
Автор: kuklovodi Категория: Политика   
Прочетен: 3583 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2013 20:28


„Орион“

„Приятелският“ кръг „Орион“ се създава в началото на управлението на кабинета „Виденов“. Редица политическите анализатори твърдят, че „кръгът“ е бил създаден още преди да се сформира правителството на БСП. Още тук е заложена невъзможността да се провежда комуникация в норма, като начин за позициониране в публичното пространство по един възприемчив за обществото начин.

В самото начало на дейността на „Орион“ медиите са склонни да минимализират значението му, както и подозираните, нерегламентираните бизнес апетити. Това поведение на медиите е обяснимо от гледна точка на влиянието на авторитета на усвоената власт. Анализите, посветени на групировката, водят до извода, че липсата на работа по корпоративни комуникации при „Орион“ довежда до ефекта на насищане на медийното пространство с негативна информация. Тя е неконтролируема от страна на субекта („Орион“) и довежда до негативно отражение върху дейността му и бъдещото му съществуване. На практика кризисната ситуация, в която попада „Орион“ в първоначалния си етап (в началото на управлението на БСП) е преживявана, а впоследствие и — реална криза. Основен акцент в кризисната ситуация са обвиненията в липса на морал. Нещо, към което обществото е особено чувствително. Следва консумиране на политически негативи, отразили се по-късно и спрямо политическата дейност на БСП. В началото на този процес, втората по сила политическа сила СДС използва натрупаните от БСП негативи в своя полза.

Три години след убийството на Андрей Луканов МВР е пред прага или на един от най-големите си успехи, или на един от най-големите си провали. Вече четири месеца в ареста на Специализираната следствена служба има поне 6 човека, за които се твърди, че имат отношение към покушението на депутата от БСП и бивш премиер на България. А седмият беше освободен през лятото, след като престоя в помещенията на бул. “Насър” 2 години. Засега обвиненият за убийството е един и той се казва Ангел Василев, бивш президент на близката до приятелския кръг “Орион” фирма “Колонел”.
Андрей Луканов беше застрелян на 2 октомври 1996 г. с четири куршума пред дома си на ул. “Латинка” 15. Пистолетът, с който е било извършено убийството, беше намерен 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в кооперация на съседната улица “Димчо Дебелянов”. В деня на покушението на същото място бяха открити и захвърлените дрехи на убиеца, с които той се беше маскирал на скитник. Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появиха много и различни версии - от покушение на енергийната мафия до битови причини. Луканов имаше много врагове, но един беше особено експониран през 1996 - кръгът “Орион”. И на БСП, и на СДС винаги им е харесвало, по различни причини да наричат убийството на депутата политическо.

Мотивите на “Орион” за убийството

Засега екипът, който трета година разследва смъртта на Луканов, работи усилено по една единствена версия - че то е поръчано от приятелския кръг “Орион”. За Луканов веригата от фирми на Румен Мирчов Спасов и неговите приятели, обединени с имена от съзвездието “Орион”, беше мародерски кръг. За Румен Спасов Луканов беше “политически интригант” и един от “убийците на баща му, в преносния смисъл на думата”. Твърди се, че версията за поръчано от Румен Спасов убийство се е избистрила след внимателна проверка на всички възможни. Според показания на различни съратници на депутата той е имал намерение да направи всичко възможно да свали правителството на Жан Виденов от власт през ноември 1996, да извади пред обществеността документи за корупция и за връзки на управляващата тогава БСП, заговори се за “папката на Луканов”, където са доказателствата. Три години тази папка не беше изнесена. Предполагаемият опит за смяна на властта в БСП и предстоящи разкрития, както и личната неприязън на Румен Спасов към Луканов засега са единствените мотиви за евентуално поръчителство от страна на “Орион”.

Приятелският кръг - единствената следа

Тя започва от подслушан телефонен разговор във Варна, в който се твърди, че оферта за убийството на Луканов е имало и към други хора, но те не се съгласили. Стига се до зърнения търговец Райко Петров, който е търсел извършители. Райко Петров е задържан в края на август 1997 г., а през декември същата година е обвинен в подбудителство за убийството на Луканов. Той беше освободен преди 2 месеца от ареста. Вината му не беше доказана, но засега той остана обвиняем по делото. Заради приятелството си и контакти със заподозрения беше атакуван шефът на следствието Бойко Рашков.
Според източници от следствието Петров е трябвало да намери физическите изпълнители на убийството. Той е направил опит да открие килъри, но тъй като е трябвало да се бърза, неговият план е бил изоставен. Райко Петров не е от кръга “Орион”. Той е имал контакти покрай бизнеса си с фирми на Румен Спасов и дори е дължал около 200 000 долара заради неизпълнена сделка. Секретарката на Райко Петров при разпити в следствието пък споменава името на Николайчо Кривошиев - другата емблема на “Орион”. Вероятно засичането на информациите е довело до убеждението, че зърненият търговец е съпричастен към убийството, или най-малкото има достатъчно информация за поръчителя.

Пистолетът като пътеводител

Откритото оръжие на престъплението се явява основният пътеводител в разследването за атентата срещу Андрей Луканов. Балистичната експертиза доказва, че 7 месеца преди стрелбата на ул. “Латинка”, то е било използвано при убийството на украинеца Сергей Шанин в столицата. Доказва се, че Шанин е бил част от бригада за мокри поръчки, действала на територията на България, и е бил убит от свои заради предателство. Постепенно се стига до разкриване на цялата група, която започва дейността си в Русе при арменския гражданин Артур Торосян. (Той също беше задържан и пуснат след разпит.) Руски говорещите килъри извършват няколко убийства в столицата, където гравитират около Иво Карамански. МВР се добира до техните имена и на 23 май след полицейска комбинация двама от тях са “докарани” в България.

Украинските килъри

Александър Алексеев Акимов и Владимир Ярославович Шевчук бяха арестувани на ГКПП Капитан Андреево. С тяхното задържане разследването по убийството на Луканов получава невероятен тласък напред. Седмица след това в Елин Пелин е арестуван трети украинец - Алексей Владимиров Кчатов, с прозвище Льохата. Вероятно разплитането на групата е започнала след проговаряне на някой от двамата украинци. Акимов беше освободен след по-малко от месец в ареста, след като се разбра, че по време на убийството на Шанин и Луканов е отсъствал от България. За убийството на Шанин е привлечен като обвиняем Алексей Кчатов-Льохата. Шевчук пък остава в ареста, тъй като според следователи той е застрелял бившия съратник на Карамански Иван Кудев.
Льохата, чието задържане МВР дълго време крие, ще се окаже истинският коз в ръцете на разследването. Вече няколко източника споменаха, че той е насочил следствието към племенниците на Ангел Василев и неговия шофьор.

Най-важният свидетел

Според тях Льохата е пряко свързан с убийството на Андрей Луканов, но засега няма улики, че той е натиснал спусъка. Дори се твърди, че дрехите, с които е бил облечен клошарят-убиец, са били негови. Въпреки рисковете той останал в държавата заради любовта си към някаква българка, с която живеел. Кчатов отричал той да е физическият убиец, но твърдял, че го познава. По негови показания е бил открит неидентифицираният труп в кладенец край Нови хан. Два дни след ареста на Льохата са били задържани и племенниците на Ангел Василев - Георги Малчев-Гопето от Елин Пелин и Иван Крумов-Ванко Немото от Сандански. След тях е прибран и шофьорът на Василев - Юри Ленев. Твърди се, че Гопето и Ленев са направили самопризнания. Близки на Юри Ленев обаче алармираха в пресата, че той е бил зверски пребит от полицаи, преди да направи признанията. Същото се твърди и за племенниците на Ангел Василев, които били закарани в база на МВР в Копривщица и там били физически малтретирани.
Твърди се, че Василев е дал поръчка на племенниците си да намерят човек за мокри поръчки. След като те изпълнили заръката му, той дал пари за капаро на шофьора си да им ги предаде. Това личало от признанията на тримата близки на Ангел Василев.

“Колонел” е пътят към Румен Спасов

Арестът на бившият шеф на “Колонел” Ангел Василев и екстрадицията му от Чехия показват, че разследването се движи по посока Румен Спасов. Василев е бил приближен на боса на “Орион” и е имал много общ бизнес с него. Според хора от обкръжението на “Орион” Ангел Василев впоследствие е разбрал, че Спасов многократно го е мамел с парите, срещал се е с него в Прага и в ЮАР. Ако се докаже, че Василев е намерил убийците на Луканов, той неминуемо ще бъде принуден да посочи и истинския поръчител на убийството, за когото се предполага, че е Румен Спасов. Но за всичко това има прекалено много условности.

Убийствата на Прехода
http://crimes.bg/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7/8978
crimes.bg/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%B8-%D0%B7/8978





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kuklovodi
Категория: Политика
Прочетен: 299902
Постинги: 63
Коментари: 0
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930