Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 15:09 - Тоталната схема за незаконно подслушване е потвърдена
Автор: kuklovodi Категория: Политика   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
2



Прокуратурата е потвърдила две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за извършвано в МВР незаконно подслушване по време на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Изводите са за липсата на какъвто и да е контрол в използването на така наречената "мобилна техника за подслушване", поради което са започнали разследвания срещу петима служители в СДОТО, но засега прокуратурата не се ангажира с мнение дали Цветанов носи отговорност грубото погазване на закона и регламентите.

Това стана ясно от разясненията на главния прокурор Сотир Цацаров, който представи в понеделник резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР по повод огласената от Сергей Станишев скандалната схема за незаконно подслушване и следене на политици, магистрати, бизнесмени и банкери, добила известност като българския "Уотъргейт".

Установени са "редица нарушения" в ежедневната работа с автомобила на МВР за следене и подслушване, които създават сериозни предпоставки за злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС), обяви зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, под чийто пряк надзор работеха проверяващите през последните две седмици.

По думите му са налице "фрапиращи разминавания" между пътната книжка на въпросния автомобил и иззетите кадри от центъра за видеонаблюдение към столичната полиция.

Ванът за подслушване редовно работел, вместо да си стои в гаража

На 15, 16 и 26 март например автомобилът по документи трябвало да бъде в гаража на занимаващата се с подслушване в МВР Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), но кадрите от СДВР показали, че "се движи из София".

Разминавания са засечени и при т.нар. тренировъчни мисии, в които е ползвана специално оборудваната кола. На 10, 14, 25 и 27 март, например, в пътната книжка на колата е посочено, че тя е използвана между 10.00 и 12.00 часа, но е заснета от полицейския видеоконтрол по улиците и чак след 18.00 часа, уточни още Сарафов.

В отговор на въпрос Цацаров заяви, че е категорично установено, че посоченият в сигнала на Станишев автомобил е идентичен с иззетия от прокуратурата. Той обаче не пожела да назове марката и модела. При изнасянето на скандалните данни за незаконно подслушване в МВР в края на март лидерът на левицата обяви, че става въпрос за сив ван "Крайслер Вояджър", чийто регистрационни номера били сменяни след всяка операция.

Проверката показва, че в МВР тотално липсват писмени регламенти за унищожаване на записи от ненужни или неразрешени СРС-та, за поставяне на задачи на екипа, който се занимава с мобилното подслушване и следене, както и за провеждането на т.нар. тренировъчни мисии с тази техника.

Записване в тефтери замествало стриктния контрол

По тази причина Сарафов заключи, че по отношение на използването на мобилната техника за подслушване в МВР "е налице липса на контрол", която неминуемо създава условия за злоупотреби и незаконни СРС-та.

"Едно такова мощно оръжие (подслушването – бел.ред.) трябва да се пази не по-малко от ядрените куфарчета", добави зам.-главният прокурор, докато описваше "пътя на коприната" – от искането на СРС, през разпореждането му от вътрешния министър, препращането му към СДОТО и последващото използване на мобилната техника, където "се намираме в страната на сенките".

Борислав Сарафов поясни, че задачите се поставят устно на екипите, работещи с тази техника, като се отразяват само в "едни тефтери", които не представляват класифицирана информация.

Градският прокурор на София Николай Кокинов е подписал в понеделник постановление за образуване на наказателно производство срещу настоящия шеф на СДОТО, двама негови предшественици и един негов подчинен.

Разследват се трима шефове на СДОТО и техен подчинен

Ръководителите на дирекцията от февруари 2010 г. до юли 2012 г. Цветан Иванов и Камен Костов, както и настоящият й шеф Сергей Кацаров ще бъдат разследвани за длъжностно престъпление. Ако вината им бъде доказана в съда, ги заплашва затвор от 1 до 8 години, тъй като според прокуратурата от системните им (без)действия са настъпили тежки последици.

Кацаров ще бъде разследван и за съставяне на официален документ с невярно съдържание, тъй като на 3 април т.г. изпратил писмо до обвинителите, в което посочил, че с мобилната техника за подслушване не може да се направи гласов запис. Това обаче е опровергано от включените в проверката независими експерти.

Началник на екип в МВР разглобил техника с отвертка

Шефът на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров ще бъде разследван заради умишлен опит да саботира прокурорската проверка, за което може да бъде осъден на между 1 и 5 години лишаване от свобода.

На 28 март, когато Станишев огласи на пресконференция подробности от анонимния сигнал, препратен впоследствие до прокуратурата, Димитров е празнувал 50-годишния си юбилей с колеги на работното си място. След внасянето на сигнала обаче празненството е било преустановено.

Димитров с няколко други служители същата вечер демонтирали блок от системата за подслушване. Търсели харддиск, какъвто обаче не намерили. На следващия ден шефът на отдел 04 в СДОТО все пак е успял да изтрие данни от карти на автомобил със специализирана техника.

По думите на Сотир Цацаров в опита си да осуети проверката Димитров използвал "наш технически начин, грубо казано – разглобяване с отвертка".

Дали служителите са действали по нареждане или по собствена воля?

"Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля", допълни Борислав Сарафов.

"Трудно мога да допусна, че служителите, които боравят с тази техника, могат да предприемат частни мисии", бе обаче коментарът на Сотир Цацаров.

По повод опитите за саботиране на проверката той добави и, че "може би не е стигнало времето да се посегне и на записите от видеоконтрола в СДВР".

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката. В момента, в който е конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства", каза още главният прокурор.

Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в едни и същи ръце

В доклада от проверката са включени препоръки за "пълно експертно изследване" на мобилната техника за подслушване, както и създаването на ясна нормативна рамка за възлагане на подобни задачи в МВР. В пакета от законодателни предложения, който прокуратурата ще подготви, ще има и конкретни идеи за промени в законите за СРС, за МВР, за ДАНС и за електронните съобщения.

"Очевидно, че след всичко това трябва да бъде направен цялостен анализ", заключи Цацаров, добавяйки, че според него звено за подслушване като СДОТО не трябва да се намира нито в МВР, нито в ДАНС. "Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка", обобщи главният прокурор.

Кръгът на обвиняемите остава отворен

По думите на оперативния ръководител на проверката Роман Василев бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е дал "кратки обяснения", които се изчерпвали с разяснението му, че той е политическо лице в ръководството на МВР, а "по отношение на техническата дейност има други лица".

Не стана ясно обаче дали Цветанов е бил помолен да даде подробни обяснения за тоталната липса на писмени регламенти за боравене с мобилната техника за подслушване и проследяване. В Преходните и заключителните разпоредби на Закона за специалните разузнавателните средства изрично е посочено, че пълната отговорност за прилагането на процедурите се носи от вътрешния министър.

"Изпълнението на закона се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", които дават указания по прилагането му съобразно компетентността си", гласи Законът за СРС. Това означава, че всички вътрешни правилници и наредби на двете институции са от техните правомощия. Освен това законът директно указва на вътрешния министър да следи за нарушения при прилагането на СРС-ата и дори да налага глоби.

Запитан директно дали прокуратурата има данни Цветанов да е разпореждал нерегламентирани СРС-та, Цацаров обясни лаконично, че кръгът на евентуалните обвиняеми по образуваното в понеделник разследване "остава отворен". По думите му по случая предстоят разпити на няколко главни секретари на МВР.

МВР проследило над 115 000 души по времето на Цветанов

От началото на септември 2009 г. досега (проверяваният период – бел.ред.) в МВР са направени над 115 000 искания за локализиране на различни лица, включително по мобилния им телефон и трафичните данни, съобщи зам.-градският прокурор Роман Василев.

Той не пожела да уточни дали по времето, когато оборудваните със специална техника коли не са били в гаража, както е посочено в пътните им книжки, те са засечени в близост до домовете или офисите на хората, които бяха посочени като незаконно подслушвани в сигнала.

Сред тях бяха президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Волен Сидеров - след като се е обърнал срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, Сергей Станишев, съдия Нели Куцкова, Симеон Дянков - периодично, както и бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев.

Данните от проверката на прокуратурата в МВР са били представени и на постоянния представител на главния секретариат на Европейската комисия в София. Докладът е в две части – явна и секретна, като в първата са спестени само техническите спецификации и характеристики на изследваните устройства за проследяване и подслушване, увери главният прокурор Цацаров.

Из : http://www.mediapool.bg/%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-news205247.html



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kuklovodi
Категория: Политика
Прочетен: 298274
Постинги: 63
Коментари: 0
Гласове: 57
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031